Alibaba wil distributiecentrum openen in Luik

Alibaba wil distributiecentrum openen in Luik

Volgens de krant De Tijd voert de Belgische premier gesprekken met Jack Ma, de topman van de Chinese e-commercegigant Alibaba. De gesprekken zouden ‘in een verregaand stadium’ zitten. De komst zou op korte termijn enkele honderden jobs kunnen opleveren. Op middellange termijn zou er sprake zijn van 1.000 jobs.

Alibaba, de leider van de Chinese e-commerce, is een van de meest waardevolle bedrijven ter wereld geworden. Het bedrijf boekte in 2017 een spectaculaire groei, verbluffende winsten en een beursklim met 92 procent. De Chinese reus is winstgevender dan de Amerikaanse concurrent Amazon.

Meer dan een half miljard mensen maken ondertussen maandelijks gebruik van de diensten van Alibaba. Maar Ma heeft geen grenzen: binnen twintig jaar wil hij twee miljard gebruikers.

Met zijn ‘new retail’-strategie wil Alibaba de grenzen slopen tussen de echte en de online wereld. In fysieke vestigingen kunnen consumenten de producten aanraken en testen, terwijl onlinedata de uitstalramen kunnen aanpassen. Medicijnen, boodschappen of servercapaciteit … u kunt het allemaal kopen via Alibaba en betalen met Alipay, dat al door 520 miljoen mensen wordt gebruikt, ook voor fysieke transacties. Alibaba maakte ook 15 miljard dollar vrij voor onderzoek en ontwikkeling, onder meer in kunstmatige intelligentie.