Corona-virus heeft nog weinig impact, maar wél ongerustheid over leveringen uit China

Corona-virus heeft nog weinig impact, maar wél ongerustheid over leveringen uit China

Het Corona-virus heeft tot nog toe weinig onmiddellijke gevolgen voor de meubelsector. Een rondvraag van de beroepsvereniging Navem bij enkele Belgische retailers leert dat die voorlopig weinig tot geen last hebben van vertragingen, al zijn er uitzonderingen. "Wij voelen hier nog niets, ook geen hoestje en geen koorts", zegt een slaapspecialist uit Oost-Vlaanderen. Bij één grote meubelzaak uit de provincie Antwerpen zijn ze ongerust: "de wereldwijde gevolgen van het Corona-virus hebben nu ook enkele van onze fabrikanten en leveranciers bereikt. De meeste bestellingen hebben hierdoor vertragingen opgelopen. Elk dossier wordt nauwkeurig en in detail door onze medewerkers opgevolgd".

Een handelaar die keukens verkoopt, kreeg van leveranciers van bepaalde elektrische toesstellen een melding dat er mogelijks vertraging komt, doordat de keukens geheel of gedeeltelijk gemaakt zijn in China. Maar verder verkopen wij weinig of niets uit China. De Italiaanse leveranciers zijn voorlopig nog helemaal operationeel. Wij ontvingen ook nog geen vragen of opmerkingen van klanten, zegt Els, die zaakvoerder is in het keukenbedrijf.

Hageland

"Het is voor ons op dit moment nog koffiedik kijken hoe ver de gevolgen van de Corona-crisis zullen reiken", zegt een vriendelijke handelaar uit het Hageland. Vanzelfsprekend hebben ook wij de afgelopen dagen mails van verschillende leveranciers ontvangen waarin men ons meldt dat er mogelijk een tekort aan bepaalde onderdelen (stoffen, relaxsystemen…) dreigt omdat men die zaken uit China betrekt.  Alleen kan niemand op dit moment de vertraging in levertermijnen inschatten omdat men niet weet hoe lang hun toeleveranciers zullen dicht blijven. Het is op dit moment dan ook moeilijk om klanten correct te informeren over een verlenging van de levertermijn van hun bestelling.  Zodra we concrete termijnen kennen, zullen de betreffende klanten vanzelfsprekend door ons correct geïnformeerd worden. Door de heisa in de media over het Corona-virus neem ik aan dat dat de overgrote meerderheid van de klanten wel begrip zal hebben voor eventuele vertragingen waardoor we geen massale annulaties verwachten. Maar ook dit is koffiedik kijken natuurlijk…"

Een specialist in hoogwaardige lederen banken blijft rustig: "tot hiertoe is het nog te vroeg om hier iets zinnigs over te schrijven. Al onze leveranciers hebben hun productie in West-Europa. Hier en daar zal er wel een component uit China komen maar tot hiertoe nog geen milliseconde vertraging ervaren. Voor consumentengedrag te meten is het nog te vroeg. Ik vind het goed dat jullie hier naar peilen maar anderzijds krijgt dit Corona-virus proportioneel veel aandacht wat de hele heisa nog veel erger maakt."

Een handelaar aan de kust zegt dit over de impact van het virus: "voorlopig is de impact nog niet voelbaar maar als dit verder aanhoudt zou dat natuurlijk wel kunnen leiden tot annulaties", vrees ik. Een retailer uit de grensstreek met Nederland vat het als volgt samen: "we krijgen van veel leveranciers verwittigingen voor langere levertijden. Bij de eindconsument zien we nog geen gedragswijziging. Niet in de positieve of in de negatieve zin."

De zaakvoerder van een grote woonwinkel in de Kempen zegt: "we gaan hout vasthouden, maar behalve wat leveringswaarschuwingen (voorlopig enkel waarschuwingen - nog niet concreet) hebben we op vandaag weinig last."

Vertraging bij Belgische designmerken

Een handelaar in designmeubelen heeft last van vertraagde leveringen vanwege leveranciers uit eigen land: "zijn er vertraagde leveringen? Bij Jori en Durlet! Heeft dit daarmee te maken…? Ik moet dit nog navragen Annuleren consumenten hun bestelling? Nee. Helemaal geen last? Verkoop blijft momenteel lopen. Cross the fingers !