Oostenrijkse Signa holding koopt Kika/Leiner

Oostenrijkse Signa holding koopt Kika/Leiner

Signa Holding , grotendeels in eigendom van vastgoedondernemer René Benko, koopt het vastgoed van Kika/Leiner (50 winkels) voor 450 miljoen euro en het operationele gedeelte van 1 euro. Daarmee lijkt het voortbestaan van meubelketen Kika/Leiner gewaarborgd. De toekomst van Oostenrijks op een na grootste meubelretailer (na XXXLutz) was onzeker omdat kredietverzekeraars  geen zaken meer wensten te doen met leveranciers van de meubelretailer.

Dit heeft direct en indirect te maken met moederconcern Steinhoff dat sinds eind vorig jaar in grote problemen verkeert vanwege een enorm boekhoudschandaal waardoor de beurskoers met meer dan 90% daalde.

Vastgoedondernemer Benko

Kika/Leiner is waarschijnlijk gered van de ondergang. Signa krijgt tot eind juli de tijd om uit de deal te stappen. In Oostenrijk is de overname groot nieuws. Zelfs bondskanselier Sebastian Kurz bemoeide zich met de zaak. Daarbij speelt ook een rol dat de nieuwe eigenaar René Benko een Oostenrijker is. Vastgoedondernemer Benko is een succesvol zakenman, die in relatief korte tijd een vastgoedonderneming bouwde met belangen in heel Europa. Daarnaast is Signa een handelsonderneming die ook in de retail actief is. Zo nam het in 2010 de Duitse warenhuisketen Karstadt over, voor 1 euro.

Steinhoff                                 

De verkoop van Kika/Leiner is goed nieuws voor moederconcern Steinhoff dat achtervolgd wordt door een boekhoudschandaal. Er is namelijk een gat in de boekhouding van bijna 4 miljard euro. De verkoop van de Oostenrijkse dochteronderneming zorgt voor cash, maar de vraag is of het verkopen van de activa voldoende zal zijn om de continuïteit van de activiteiten te verzekeren. Banken trekken langzamerhand hun handen af van het bedrijf. Verschillende Duitse en Oostenrijkse bronnen melden dat Steinhoff een speelbal is geworden van hedgefondsen.