Luxemburgers kopen online het meest over de grens, Nederlanders het minst. In België stijgt de cross-border e-commerce omzet nog enorm. De sterkste webshops en marktplaatsen bevinden zich in Duitsland.
Stijging door pandemie
Inwoners van Luxemburg doen meer dan 80 procent van hun online aankopen over de grens. Daarmee staat het Groothertogdom op één in de top 16 van Cross-Border Commerce Europe, het platform dat grensoverschrijdende e-commerce in Europa stimuleert. De rangschikking gebeurt op basis van de cross-border omzet, het marktaandeel, het consumentenvertrouwen en het percentage van cross-border webbezoekers. De totale Europese online cross-border markt vertegenwoordigt een omzet van 146 miljard euro in 2020 (exclusief reizen), een stijging van 35% vergeleken met 2019, voornamelijk vanwege de coronapandemie. Europeanen doen gemiddeld een kwart van hun online aankopen over de landsgrenzen.
Ook in vorige edities van de top 16 stond Luxemburg op de eerste plaats. Het land heeft weinig sterke binnenlandse onlinespelers, maar wel een zeer hoog aandeel van mensen die online actief zijn (94 procent). Consumenten kopen met veel vertrouwen op grote platformen als Zalando, Asos, Veepee, Fnac en Amazon (.de en .fr). Populaire webshops zijn Bader.de, Maisondumonde.com, Next.lu, Hunkemöller.lu, Rueducommerce, Alternate, Maxitoys en Zooplus. 40 procent van de Luxemburgse cross-border aankopen zijn kleding, schoenen en accessoires.
Sterke groei in België
Het contrast is groot met Nederland, waar het cross-border marktaandeel slechts 14,9% bedraagt, met een omzet van 4,25 miljard. De belangrijkste reden ligt voor de hand: sterke Nederlandse webshops zijn al langer dan twee decennia gevestigde waarden online. Denk aan Bol.com, Coolblue, Wehkamp en AH. Zalando is bij Nederlanders de populairste buitenlandse webshop voor modeaankopen. De meest interessante nieuwkomer is Amazon.nl.
België stijgt één plaats in de rangschikking en staat nu op de zevende plaats. Belgische consumenten hebben veel vertrouwen in buitenlandse webshops: de cross-border omzet bedraagt 4 miljard euro, een stijging van 53% in vergelijking met 2019. Die groei is mede te wijten aan de COVID-19 pandemie. Het cross-border marktaandeel bedraagt nu 30,8%. Over de grens kopen Belgen hoofdzakelijk op Zalando, Zara, H&M, Amazon, Wish en AliExpress, maar uiteraard ook bij de noorderburen Bol.com en Coolblue.
Opmerkelijk is de stagnatie van cross-border e-commerce in Frankrijk: daar hebben enkele grote Franse webshops, waaronder Fnac, Carrefour en La Redoute, hun aanbod uitgebreid met een marktplaats. Dat bleef niet zonder effect.
Duitsland kampioen
Duitsland mag zich cross-border kampioen noemen: het land heeft het grootste aantal sterk presterende cross-border webshops in Europa. De populairste webshop is Zalando, gevolgd door Music Store en Thomann. Ook Hugo Boss, HelloFresh, Bikester, Zooplus, Adidas en Westwing zijn in trek bij Europese onlineshoppers.
Zweden staat op de tweede plaats, vooral met dank aan de aantrekkingskracht van de merken van H&M Group: de webshops van H&M, COS en & Other Stories presteren in heel Europa erg sterk. Niet erg verwonderlijk had de Brexit een negatief effect op de cross-border handel van en naar het Verenigd Koninkrijk.
Bron: retaildetail