De juridische aspecten bij het kopen van een huis
Er komt veel kijken bij het kopen van een huis. Dat geldt niet alleen voor het rondkrijgen van de financiering, maar ook voor de juridische afhandeling. Zo komen er officiële documenten voorbij, met voorwaarden en termen die onbekend kunnen zijn. Door gespecialiseerde advocaten in Gent in de hand te nemen, is het mogelijk om hulp te krijgen bij de juridische aspecten van het kopen van een huis. In dit artikel zullen we enkele van de juridische aspecten bespreken.
Onderzoeks- en informatieplicht
Als koper heb je bij aankoop van de woning onderzoeksplicht, terwijl de verkoper informatieplicht heeft. Dit houdt in dat er zo goed mogelijk onderzoek gedaan moet worden, onder andere naar de bouwkundige en juridische staat, en naar achterliggende informatie als erfpacht en bestemmingsplan. De verkoper heeft de plicht om
jouw vragen gedurende dit onderzoek correct te beantwoorden, en je te informeren over eventuele gebreken in huis zoals beschadigingen of lekkages. Dit onderzoek is wettelijk verplicht, omdat de verkoper alleen aangesproken kan worden op gebreken die niet vooraf opgemerkt konden worden. Zo kun je de verkoper achteraf niet aansprakelijk stellen voor juridische punten waar je het niet mee eens bent, maar die wel in de officiële documentatie vermeld staan.
Eigendomsvormen
Bij het kopen van een huis is het heel belangrijk om goed op te laten nemen welke eigendomsvorm het betreft. Er bestaan namelijk verschillende eigendomsvormen. Bij volledig eigendom is de koper voor honderd procent eigenaar van zowel de grond als de woning. Staat de woning op erfpachtgrond, dan is de koper wel eigenaar van de woning maar niet van de grond. Over die grond moet dan ook erfpacht betaald worden. In dit geval wordt gesproken van gedeeltelijk eigendom. Is de eigenaar van de woning er zelf niet, dan is er sprake van vruchtgebruik. Tenslotte bestaat er volledig eigendom met verkoopbelemmering. Bij deze eigendomsvorm kan de woning later niet vrij worden verkocht, maar moet eerst aangeboden worden aan de partij waar de koper de woning eerder gekocht heeft. Dat is meestal een woningcorporatie.
Burgerlijke staat
De burgerlijke staat is een vanzelfsprekendheid als de kopers gehuwd zijn in gemeenschap van goederen. In dat geval tekenen zij automatisch samen voor de woning. Het is een andere zaak als de kopers getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden. Dan kan één van beiden de woning kopen, terwijl de ander een ontruimingsverklaring moet tekenen. Hierin verklaart de niet-eigenaar dat hij of zij instemt met een vrijwillige verlating van het onderpand als er overgegaan moet worden tot een gedwongen verkoop. Is er sprake van een samenlevingscontract, kan er een verblijvingsbeding opgenomen worden. Dit garandeert dat het rechtmatige verblijf van de woning, bijvoorbeeld in geval van overlijden, overgaat op de langstlevende partner. Door dit beding op te nemen wordt voorkomen dat er erfbelasting betaald moet worden.